HSP? Ta det lugnt med folks Tacksamhet.

Ta hand om Ditt Hjärta.

Vad är HSP?

Till att börja med för dig som inte vet vad bokstäverna står för, High Sensitive Person = Högkänslig person. Enkelt förklarat är det människor som på stenåldern hade extremt utvecklade sinnen som hörsel, känsel, syn och smak. Även en känsla för att känna in fara och omgivningens energi.

Att leva som HSP på 2000-talet är inte särskilt trevligt. Här upplevs det mesta som faror då hjärnan går igång och söker av direkt på precis allt i omgivningen. Ju mer intryck desto mer energi går det åt till att avgöra om det är dags att fly eller fäkta. Även om det bara är inför en ovanligt hög elräkning eller att ena barnet inte syns till i lekparken för den duckade just bakom en gunga.

Vill du ha fler tydliga exempel kan du gå in HÄR på Måbra hemsida och läsa om åtta vanor de flesta högkänsliga innehar.

Tacksamhet kan trigga belöningscentrat – Du blir beroende av att vara andra till lags.

Jag har snart tvåtusen följare på instagram, uppskattar grovt att över 60% är HSP. För HSP är inget man har, det är något man är och lever som. Finns en bok Drunkna inte i dina känslor (även ljudbok på Storytel!), väldigt läsvärd både för dig som är HSP och för dina anhöriga då ökad förståelse är enormt viktig.

Vill säga att det är helt makalöst fantastiska personer, jag får dagligen så mycket fina mail i min DM inkorg och enormt mycket pepp i kommentarsfälten – uppskattar det djupt för det ger mig energi att driva syftet att skriva vidare för alla som behöver det.

Men. Jag har upptäckt att många vill hjälpa mig, på olika vis och olika nivåer av hjälpsamhet. Märker dock direkt om det är en person som agerat ”hjälpare” större delen av sitt liv. Dessa försöker jag alltid spegla och se om De kanske behöver min hjälp istället, låta dem reflektera och ventilera. De blir alltid förvånade. Aldrig någon som frågat dem hur de mår. Personen ifråga vill verkligen hjälpa till och göra någonting bättre. Vad den ofta är helt omedveten om är – Varför då?

Därför att ordet ”Tack, vad snäll du är!” blir till ett knark. Hjärnan kopplar ihop människors glädje med att du duger om du hjälper till, därför mår du dåligt av att inte få tillgång till personer som inte mår så bra – därför söker sig ofta HSP till människor med olika slags problem. Helt omedvetet.

Hur jag vet det? Jag är HSP.

Bli medveten om hur du påverkas av att Hjälpa andra.

Hur kan du som känner igen dig i detta beteende mönster avsluta din vana att tid till otid hjälpa andra, på bekostnad av din egen tid och energi?

1 – Bli medveten om varje hand du sträcker ut. Till vem. Och fundera ett varv extra om du verkligen ska ge dig in i ännu ett fall av duktig flicka. Kan låta hårt, men det är att starta med medvetenhet som all förändring föds ur. Du behöver inse när du är på väg att ge av dig själv för att egentligen inte få någonting tillbaka – förutom ett tack.

2 – Stanna upp. Inte helt lätt. Det börjar med att bokstavligt talat stå still, vad du än är på väg till eller från, stanna upp. Resonera. Reflektera. Vad är du på väg att göra? För vem? Varför? Bli nyfiken på ditt inställda beteende mönster, utan att döma. Det är helt normalt och helt okej att du gör som du gör – det finns inget fel. Du går helt enkelt för mycket minus på ditt personliga konto utan några större plus tillbaka från den du gör en tjänst. Är det verkligen värt det?

Igenom att ställa dig själv dessa frågor och svara, bygger du upp både egenvärde, självrespekt och självkärlek.

3 – En del ”Tacksamma” kommer undra varför du förändrats. Åh jo, när du inte gör som du brukar kommer människor i din omgivning lägga märke till detta, vilket är en av anledningarna till att det är så svårt att bryta sociala vanor – vi är beroende av grupptrycket för en känsla av att vi är något för någon.

Ta det lugnt. Gå tillbaka till punkt 2 igen. Ställ dig själv frågan: Om den här personen verkar grinig eller fundersam på varför jag inte ställer upp till höger och vänster längre – är det mitt problem eller den personens? (Hint: Det är inte ditt problem)

Det här betyder inte alls att du aldrig kan hjälpa en vän eller främling igen. Att du aldrig kan hantera ett Tack med glädje och ta det för precis vad det är. Inte alls vad detta betyder. Genom dessa tre steg kan du lära dig omformatera hjärnan till att inte direkt triggas av behovet att lösa andras problem – istället ta den tiden till Dig Själv.

Allting har en balans. Allting är inte vitt eller svart.

Men jag kommer alltid tro på att medvetenhet om våra handlingar, tankar och rörelser är vägen till en hållbar livsstil. HSP, bipolär eller utmattad (jag räcker upp handen på alla tre) – så sitter den bästa självhjälpen i att lära sig mer om Sig Själv.

Amen.

PS: Är du intresserad av hur du kan ta dig ur Netflixkomat och lära dig mer om personlig utveckling? Kika in på min Gratis Guide till Hur Du hittar ditt Varför i livet!

Följ med och gilla!

27 reaktioner på ”HSP? Ta det lugnt med folks Tacksamhet.

 1. Tycker det är jätte bra det du skriver om!
  Man ska alltid försöka hjälpa andra vilket jag tror man vinner på någon dag!
  Älskar din blogG, insta och yt! Ger mig så mkt tips och energi ! 😍

 2. Jag lever med HSP och innan jag insåg det, wow så många turer! men just detta har jag aldrig tänkt på, en helt ny vinkel för mig. Tack för att du lyfter det.

  1. Var när jag själv tackade någon väldigt mycket och visste att personen som hjälpt mig var hsp – hon blev så djupt glad av ett tack! Då slog det mig. Glad att kunna dela med nya vinklar☺️

 3. Jag vet inte om jag är HSP men mycket av det jag har läst om stämmer in på mig men jag tänker ta till mig dina tips om att hur att hjälpa alla. Tycker det var så himla bra. 🙂

 4. Jag är en ”duktig flicka”. Det var första gången jag skrev det, inget jag någonsin sagt heller. Men det är jag. Jag fixar och donar åt höger och vänster. Köper frökenpresenter och inte vilka presenter som helst… Jag sträcker alltid upp handen och anmäler mig. Men nu har jag börjat inse vad det gör med mig har börjat dra lite försiktigt i handbromsen. Den är inte åtdragen ännu, men intensiteten har avtagits. Just nu iaf.

  1. Ber om ursäkt för sent svar. Ibland när jag får en kommentar som betyder mer, tar jag som längre tid på mig att formulera orden. Så så stort av dig – att skriva detta rakt ut för första gången. Säga det högt. DET är alltid början på en väg till Healing inom själen. Skickar en enorm enorm peppande varm kram!❤️

 5. Att vara högkänslig som jag är bra men ack vad det ställer till det när man ska rädda hela världen och känner för alla andra och glömmer sig själv. Mycket bra text måste jag säga.

  1. Tack fina du, texten började som ett dagboksinlägg till mig själv – när jag insåg att jag knappast lär vara ensam om detta! Fått fin respons och GLAD att så många fick ut något av reflektionen 😀

   1. Sådan underbar texst du skriver ❤️ jag tror att om man hjälper andra så vinner man väldigt mycket på det i långa loppet fin blogg du har ❤️

 6. Helt fantastiskt inlägg som vanligt, vad jag älskar att kika in här hos dig! Jag misstänker att jag är HSP men myxket går igen i min diagnos också så svårt att veta tycker jag. Har alltid gett otroligt mycket av mig själv, verkligen gjort allt för alla. Så mycket att de ställt till det mycket för mig men börjat ta ett steg tillbaka och se vem jag faktiskt ger hjälpen.

  1. TACK Yela! Gud skäms när jag svarar så här SENT på en så himla himla fin och engagerad varm kommentar♥️ STOR VARM KRAM!🧡

 7. Vilket bra inlägg. Jag är också en persok med hsp personlighet och jag kan tala om att jag håller med. Samhället är inte gjord för oss som är högkänsliga.

 8. Jag är också hsp och jag tycker du skriver om det så bra. Balansgången är i bland väldigt tuff. Senast i dag hade jag besök av en tjej som drack kaffe hos mig, efter detta fick jag ett mess om hur förvånad hon är över att hon kunde öppna upp sig som hon gjorde. Jag visste ju, med hsp så finns det bara där, lugnet som får människor att prata och visa sig ❤

  1. Känner SÅ igen det där. När människor i efterhand undrar HUR i helafriden det kom sig att de berättade halva sin livshistoria, när de vanligtvis knappt orkar prata om sin dag.♥️

 9. En väldigt intressant text. Kan tänka mig att det inte är lätt att leva med dessa problem i dagens samhälle. Känner igen mig i mycket du skriver.

  1. TACK♥️ precis så. Dagens samhälle med hundratusen normer gör det svårt att Finna Höra sin inre väg🙏

   1. Väldigt intressant läsning. Jag hjälper gärna, men ber inte om hjälp. Har dock blivit duktig på att omge mig av människor som både kan ge och ta energi, inte bara energitjuvar som jag lätt drogs till förr 😊

 10. Oavsett sjukdom tycker jag det är viktigt att människor i ens närhet försöker förstå och lär sig hur man kan hjälpa till. En del saker syns andra gör det inte, och tror det är viktigt att man hjälper andra förstå också så detta inlägg tyckte jag var bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *