Mindfulness i Vardagen – Alla Val vi behöver Ta.

”Du behöver inte fler verktyg. Du behöver förstå dem du redan har.”

Varje dag gör du milt uträknat: 35.000 val.
Smaka på det. Känn in. VARJE dag. Gör du mindre eller mer medvetet över trettiofemTUSEN val. Kan du förstå att du ibland känner dig överväldigad och stressad inför även det minsta lilla beslut som vilken lunch du ska välja?

Har du någon gång funderat över detta? De flesta har inte det. Men det har jag gjort – i nästan tjugo år. Var 14 år när min pappa såg på TV och Gunde Svan pratade om hur han minimerade sina val i livet för att maximera utrymmet av tid till annat. Nu behöver vi inte bli så hypade och elitsökande, men tonåringen i mig fick sig en tankeställare redan då.

Skapa en enklare vardag igenom hållbara och medvetna val.

För att ta mitt eget liv som exempel då det är enklast:
Jag använder samma slags strumpor varje dag. Samma mysbyxor/jeans. Samma vita eller svarta tröjor. Alltid samma kvällsfika. Alltid samma rutiner för barnen varje dag. Det är många ting i mitt liv – som alltid är densamma. Därför får jag utrymme för annat. Jag spenderar inte större delen av dagen med att ta små beslut. Mina tankar kan vandra fritt till helt andra saker och kreativiteten ökar för varje beslut som minskar.

Dessutom är en stor belöning av redan tagna beslut, att när det krävs extra eftertanke för större val i livet som flytta eller börja studera – då blir det inte överväldigande. För jag känner inte att det är så stort då mycket av mitt liv redan är beslutat och i ordning. Eller ha. Vi har två små barn, det finns gott om kaos med. Sedan är jag bipolär och har en del brottningsmatcher inom mig själv oftare än friska personer.

7 förslag på Hur DU kan förenkla Din vardag:

Det finns så otroligt många val och beslut du kan ta för att förenkla din vardag, men vi börjar med 7 mer basala.

 • Välj en morgonrutin som passar DIG. Är du alltid trött och stressad? Anpassa morgonen efter det. Välj ut en tröja kvällen innan. Ställ fram favoritmuggen. Förbered snacks till barnen eller husdjuret. Små aktiva val, som absolut kan förenkla din morgon.
 • Samma strumpor. På det viset kan du sluta leta efter den rätta halva morgonen eller innan det viktiga mötet.
 • Lägg nycklar, plånbok och andra nödvändiga ting på samma plats i hallen, Alltid.
 • Bestäm dig för att det är okej att inte alltid orka göra det som är rätt. Sluta bråka med dig själv varje gång du köper saker som inte är miljövänliga eller ”nyttiga”. Det är ett val. Bli okej med det.
 • När du fastnar i Instagram eller facebook, titta på klockan. Välj att ge dig själv allt från fem till femton minuter till med slöscrollande. Sedan slår du istället igång en podcast eller ljudbok du viljat lyssna på i all evighet. Tiden finns till annat. Du behöver välja den.
 • Investera i en Whiteboard. Sätt fast en magnetpenna. Skriv upp ALLT som ska köpas eller saknas. Få ur det ur ditt huvud. Annars ligger de och skvalpar som ogjorda saker som skulle gjorts igår. Även om det inte är så, hjärnan kan inte förstå skillnaden förrän du skrivit ner det.
 • Välj Självkärlek och Självförståelse framför den inre rösten av kritik och hårda slag. Lyssna på denna affirmationslista av Deepak Chopra för att börja förändra Hur du tänker om dig själv.

Allting har en början. Du varken ska eller borde lyckas förändra allting på en dag.

Tålamod. Tid. Andas.
Du varken ska eller borde göra allt detta på en gång.
Välj ETT val i taget.
Ett. Börja där. Okej?
All Kärlek,
Marie


Ps: Du är väl med i vår kärleksfulla facebookgrupp? Inte? Klicka då HÄR för att komma in i en varm gemenskap och mer mindfulness!

Tidigare Inlägg:
Mindfulness i Vardagen Del 1 – När du vaknar.
Attraktionslagen För nybörjare, psykisk ohälsa och en dålig dag.

Följ med och gilla!

24 reaktioner på ”Mindfulness i Vardagen – Alla Val vi behöver Ta.

 1. Jäklar blev helt matt av att bara tänka på alla de valen.. Att ha en rutin överlag är viktigt för mig för att jag ska må bra. Alltid lägga viktiga saker på samma ställe skulle jag behövs lära mig dock, hade minskat stressen många gånger haha.

 2. Detta tycker jag är så svårt. för jag försöker alltid ha rutiner, ta hand om mig själv, etc. Men när man bor hemma så kan saker tyvärr ändras sjukt drastiskt. som idag, jag hade planerat precis hur min förmiddag skulle vara innan de var dags att åka till jobb. 10 i 11 kommer mamma hem och säger att hon sagt upp sig och sköljer över sin skitvåg på mig.. där var den dagen förstörd. sådant händer jätte ofta här hemma. Så vissa gånger känns de så lönlöst att försöka, än mer nu, för när hon går hemma förstör hon otroligt mycket i alla mina rutiner, städar bland MINA saker för att mitt ru inte passar i hennes vision. Har du några tips för sådana skitliv haha? Sorry för väldens längsta kommentar.

  1. Åh vad drygt och jobbigt! Tyvärr känner jag igen mig, flyttade hemifrån redan som 16åring pga det. Önskar att jag hade några riktigt bra tips – men mest undrar jag när du kan få bo själv😄🧡♥️

 3. Jätte bra tips vännen! Man har för många val. Jag brukar nästan vilja ha allting bestämt under dagen innan. Så man slipper tänka på dessa val och så. Brukar funka bra och brukar följa min lista super bra!!🥀😍

 4. Tack för superbra tips (som alltid)! Jag har ADHD & vet ju att rutiner egentligen är viktigt för mig men jag är så dålig på att anpassa mig till det. Sen det här med saker på samma ställe, även om jag tänker att jag ska lägga något på ett ställe så händer det typ 2 av 10 gånger haha. Men ska helt klart ha dina tips i tankarna och får nog fixa någon typ av whiteboard❤️

  1. Whiteboard är ASBRA! Det kör jag på. Ett måste för att få ut allt och snabbt kunna stryka det som inte var så viktigt som jag trodde😅🔥♥️

 5. Vilka bra tips, inser att jag omedvetet för mycket där. Som att ha saker på samma plats, däremot strumpor stämmer inte men så behöver jag inte leta för jag har istället dem alltid ihop i par i min byrå :). Dock förstår jag att detta inte hör till vanligheterna. Men annars är detta så viktigt att hitta andra steg och att försöka sig på nytt 🙂

 6. Jag måste först bara säga att jag älskar din blogg du inspirerar och får en att tänka till. Du har rätt att förberedda tex kaffe till frukosten morgonen därpå är så skönt 🙂 Något jag har börjat insett. Har ansökt till gruppen 🙂 <3

  1. Åh FINA du! Ledsen för sent sent svar♥️ TACK för en komplimang som satte sig i hjärtat🙏 Kommer se till att uppdatera här en gång i veckan och mer i FB-gruppen, är bara en sån där period där väldigt mycket står på attgöralistan😅

 7. jösses vad jag blev fast i ditt inlägg, det var så bra och tänkvärt. har själv börjat med meditationer och försöker lära mig leva i nuet sen jag blev utbränd ska appsolut gå med i den gruppen. <3

  1. KUL! Att du fastna🥳😅💙 Blir så glad att de ger någonting, jobbar en del med dem och det är därför jag skriver mer sällan på bloggen, men när jag gör det försöker jag skapa något värdefullt✨

  1. TACK för en kommentar som får mig att kämpa på med bloggandet trots att jag mestadels prioriterar instagram och byggandet av en medlemsportal✨🙏💜✨💙💜✨🙏✨💜💙

 8. Hej,
  Så himla fint du skriver.
  Jag är med en skrivande person som älskar att skriva och jag får lättare ur mig saker i skrift.

  Tänkte på det här med Social Brand Lab, som du rekommenderar så varmt.
  Varför tror du att det är något för mig?
  Sen är jag en smula, eller ganska mycket orolig för tiden. Som jag ju just nu känner att jag inte har. För jjag jobbar 100%, har uppdrag åt regionen samt spelar in en podd.
  Å jag var sjuk förra året och vill ju inte hamna där igen…
  Men jag vill ju samtidigt få till en förändring så jag kan leva lite friare.

  Kram Anna

  1. DM:at på instagram då bloggen blir lidande större delen av veckan så jag läser inte kommentarerna så ofta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *